نمایش سایت در گوگل دغدغه همیشگی صاحبان وبسایت ها و کسب و کار های آنلاین است. اگر بتوانید در کلمه های یا عبارت های کلیدی مرتبط با کسب و کار خود در لینک های اول گوگل وارد شوید درآمد شما از طریق سایت تضمین خواهد شد. اما این موضوع مقداری پیچیده است و نیاز به تجربه و دانش و فوت و فن های زیادی دارد. در این مقاله سعی می کنیم قدم های مهم و ابتدایی برای نمایش سایت در گوگل را به شما معرفی کنیم.
روش معرفی وبسایت، به موتور جستجوی گوگل
در ابتدا بگوییم که وقتی که وبسایتی ساخته شد و بر روی سرور رفت؛ در صورتی که در برگه های آن تگ نوایندکس (noindex) وجود نداشته باشد، گوگل بعد از مدتی آن را کرال کرده و بعد از آن ایندکس می کند و نیازی به هیچ کاری نیست که توسط شما انجام شود. اما یک ابزار بسیار قدرتمند و مهم که توسط خود گوگل در اختیار وبسایت ها قرار داده شده وجود دارد که نام آن سرچ کنسول گوگل است.
با استفاده از این ابزار می توانید وبسایت خود را به آن متصل کرده و از گزارش ها و آمارهایی که گوگل، برای سایت شما ارائه می دهد به خوبی استفاده کنید. این ابزار به شما اجازه می دهد که نقشه سایت خود را (که در ادامه راجع به آن توضیح خواهیم داد) به سرچ کنسول معرفی کنید تا گوگل راحت تر و به ترتیب اولویتی که شما مشخص کرده اید شروع به بررسی صفحات وبسایت شما کند.
پس تا اینجا متوجه شدید که برای معرفی سایت به گوگل نیاز به کار خاصی نیست و باید وبسایت فاکتور های سئو تکنیکال را به خوبی رعایت کرده باشد تا گوگل آن را کرال و سپس ایندکس کند.
آیا سایت من در پایگاه داده گوگل Index شده است؟
برای اینکه متوجه شوید سایت شما در گوگل ایندکس شده است یا نه، روش های مختلفی وجود دارد. راحت ترین روشی که می توانید از آن استفاده کنید، کپی کردن عنوان یکی از صفحات وبسایت است، سپس آن را در سرچ گوگل قرار داده و جستجو کنید. در صورتی که عنوان شما خاص یا یونیک باشد؛ اگر گوگل ایندکس انجام داده باشد، وبسایت در نتایج اول قابل مشاهده خواهد بود.
اما روش های دیگری هم وجود دارد که می توانید از آن استفاده کنید:
روش دوم: استفاده از site: است به این صورت که آدرس سایت خود را به صورت کامل بعد از عبارت site: می نویسید و بعد از آدرس سایت عبارتی که برای آن تولید محتوا کرده اید یا عنوان صفحه را می نویسید و در نهایت این عبارت را در مروگر جستجو می کنید به این شکل می توانید متوجه شوید که صفحه ی مورد نظر ایندکس شده است یا خیر.
برای درک بهتر این موضوع به تصویر زیر دقت کنید:
در روش سوم می توانید همین کار را بدون اضافه کردن عنوان یا کلمه ای انجام دهید و بعد از site: فقط آدرس سایت را وارد کنید و جستجو کنید. به این صورت می توانید تمام صفحاتی که ایندکس شده است را به صورت کامل مشاهده کنید.
به تصویر زیر دقت کنید:
روش چهارم: در روش چهارم باید کار با سرچ کنسول رو کمی بلد باشید. برای این کار کافی است url مورد نظر خودتان را در قسمت inspect url سرچ کنسول قرار داده و جستجو کنید. به این صورت سرچ کنسول دقیق ترین آمار را از این صفحه به شما ارائه می دهد. اینکه آیا کرال شده، ایندکس شده، در چه تاریخی ایندکس انجام شده، چه خطا ها و هشدارهایی برای این صفحه ثبت شده و موارد بسیار مهم دیگر. برای نمونه در پایین تصویری از این قسمت سرچ کنسول آورده شده است.
قسمت inspect:
اطلاعات داده شده پس از جستجو url:
سایت من در نتایج سرچ گوگل نمایش داده نمیشود!
خب در پاسخ این مشکل می توان موارد زیادی را بررسی کرد؛ اما می خواهیم مهم ترین موارد را به شما معرفی کنیم. در ابتدا باید ببینید چه مدت از پابلیش کردن سایت شما گذشته است. اگر یک وبسایتی هستید که به تازگی شروع به فعالیت کرده اید، این کاملا طبیعی است که سایت شما تا چندین روز اصلا در گوگل ظاهر نشود. به طور مثال اگر وبسایتی در امروز زده شود برای اینکه نام آن را در گوگل سرچ کنیم و آن سایت به ما نمایش داده شود چیزی بین ۱۰ روز تا ۱ ماه ممکن است زمان نیاز داشته باشد. این زمان در صورتی است که نام دامنه و سایت شما یک نام خاص باشد، اگر این نام مشابهتی با کلمات دیگری داشته باشد ممکن است این زمان خیلی بیشتر از این مقدار شود. به طور مثال نام دامنه شما ممکن است با نام یک شهر در کشوری دور یکی باشد؛ خب در این صورت خیلی طور می کشد که با سرچ کلمه برند بتوانید از نام آن شهر عبور کنید و به لینک اول بیایید.
اما اگر وبسایتی هستید که مدتی از فعالیت شما گذشته است و قبلا صفحاتی را در گوگل داشته اید، اما الان همان صفحات هم در گوگل دیگر نمایش داده نمی شوند، اولین کاری که باید بکنید، وارد سرچ کنسول شوید و در تمام قسمت ها به دنبال خطا یا اخطار باشید. به احتمال خیلی زیاد سایت شما در گوگل یک امتیاز منفی خیلی مهم گرفته که باعث شده است گوگل یک اخطار مهم برای سایت در نظر بگیرد و به یکباره از گوگل آن را حذف کرده باشد.
برای رفع این خطا نیز باید حتما با یک متخصص سئو مشورت بگیرید و به دقت نوع این خطا مشخص شده و اقدامات لازم برای برطرف کردن این مشکل مهم انجام شود.
اما ممکن است دلیل بعدی عدم نمایش سایت دستکاری اشتباه تنظیمات افزونه هایی مانند یواست سئو یا رنک مث در داخل وبسایت باشد. به صورتی که به هر دلیل تگ نوایندکس به تمام صفحات شما اضافه شده است و این باعث شده گوگل در بررسی های اخیر خود این تگ را دیده و پس از چند بار تکرار این موضوع به تدریج صفحات سایت را از جستجوهای گوگل حذف کرده باشد.
در هر صورتی که این مشکلات برای شما به وجود آمد حتما حتما به سرعت باید با یک متخصص سئو با تجربه مشورت بگیرید تا بتوانید در اسرع وقت مشکلات را برطرف کنید، چون ممکن است گوگل به طور کلی سایت شما را از سرویس های خود حذف کند و در این صورت عملا وبسایت شما هیچ ارزشی نخواهد داشت.
نشانه گذاری اسکیما چیست؟
اسکیما یا به زبان فارسی، داده های ساختار یافته دیتاهایی هستند که قسمت های مختلف یک صفحه را به گوگل نشان می دهند. با این صورت که در صفحه ی محصول موارد مهمی مثل قیمت، عنوان محصول، میزان تخفیف و… معمولا وجود دارد. گوگل به صورت عادی با الگوریتم هایی که دارد می تواند این موارد را تشخیص دهد، اما اگر با استفاده از اسکیما نیز این موارد مشخص شود به شناسایی راحت تر این موارد مهم به گوگل کمک می کند.
تولید و ساخت اسکیما در سایت هایی که با وردپرس ساخته شده اند با استفاده از افزونه های مختلف می تواند ساخته شود. بعد از اینکه یک صفحه به صورت کامل تمامی موارد آن انجام شد باید موارد مربوط به اسکیما مختص آن صفحه پر شود. به این شکل گوگل می تواند این موارد را تشخیص دهد.
شاید تا به الان برای عبارتی جستجو کرده اید که در زیر لینک یک سایت در صفحه ی نتایج گوگل یک باکس نمایش داده شود. این باکس همان اطلاعات اسکیمای آن صفحه است. این امکان باعث می شود، وبسایتی که کار اسکیما را روی صفحات خود انجام داده است، در نتایج گوگل به صورت خاصی نمایش داده شود و شانس کلیک خوردن آن توسط کاربران گوگل افزایش پیدا کند.
در زیر یک نمونه از نمایش اسکیما ها در گوگل آورده شده است:
همان طور که در تصویر بالا مشاهده می کنید، مواردی مانند امتیاز دهی، بهبود رتبه و آنالیز سئو با استفاده از اسکیما در صفحه ی این سایت ساخته شده و توسط گوگل شناسایی شده و نمایش داده می شود.
آیا واقعا نیاز است که وب سایت را در موتورهای جست وجو ثبت کنیم؟
بله که نیاز است. آمارهایی که سرچ کنسول گوگل برای سایت ها داده می شود در هیچ کجای دیگر قابل دستیابی نیست و فقط مختص این ابزار قدرتمند است. تمامی کارهایی که برای بهبود رتبه در گوگل و همچنین مواردی که سایت را دچار مشکل می کنند فقط در این ابزار قابل مشاهده هستند. پس حتما نیاز است که سایت را در سرچ کنسول ثبت کنید.
اما برای اینکه بخواهید در موتورهای جستجو دیگر نمایش داده شوید، نیاز به کار خاصی نیست فقط کافی است صبر کنید تا کم کم سایت شما بررسی کرده و در نتایج خود نمایش دهند. حتی گوگل هم نیازی ندارد که حتما سایت در سرچ کنسول ثبت کنید، بعد از مدتی که سایت راه اندازی شد، گوگل خودش کار ایندکس را انجام می دهد و سایت شما را در نتایج نمایش می دهد. اما برای استفاده از این موقعیت مهم و گرفتن رتبه های بهتر باید از سرچ کنسول استفاده کنید.
پس چرا باید وب سایت را در موتورهای جستجو ثبت کرد؟
همان طور که در قبل گفتیم، مهمترین دلیل ثبت سایت در موتور های جستجو استفاده از پنلی است که برای دریافت آمار و گزارش ها و خطاهای سایت در اختیار وبسایت ها قرار می دهند. دلیل اصلی ثبت سایت به این منظور است.
چگونه سایت خود را در گوگل ثبت کنیم؟
برای ثبت سایت در گوگل در ابتدا باید یک سایت مپ از سایت خود بسازید. در صورتی که دانش مورد نیاز این موضوع ندارید می توانید از یک متخصص سئو کمک بگیرید. پس از ساخت سایت مپ وارد سرچ کنسول می شوید و با استفاده از یکی از روش های ثبت url یا domin این کار را انجام دهید. بعد از انجام این کار وارد منو سایت مپ شده و آدرس سایت مپ ساخته شده را ثبت می کنید.
با انجام مراحل بالا ثبت سایت در گوگل انجام خواهد شد.
چطور سایت را در search console ثبت کنیم؟
مراحلی که در بالا برای ثبت سایت در گوگل گفتیم دقیقا همان مراحلی است که برای ثبت سایت در search console باید انجام شود. بعد از انجام این مراحل سرچ کنسول فعال شده و می توانید از گزارش های آن استفاده کنید.
Sitemap چیست؟
نقشهی سایت (Site Map) یا به عبارت دیگر “سایتنقشه”، ساختار صفحات و بخشهای مختلف یک وبسایت را به صورت یک نقشهی جامع و سلسلهمراتبی نشان میدهد. این نقشهی وبسایت به کاربران و موتورهای جستجو کمک میکند تا به سرعت به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند و ساختار کلی وبسایت را درک کنند.
این نقشه در صورتی که از وردپرس برای ساخت سایت استفاده شده است از افزونه هایی مثل یواست سئو یا رنک مث قابل ساختن است. اما باید تنظیمات آن مطابق نیاز توسط متخصص سئو انجام شود تا بهترین کارایی خود را داشته باشد. بعد از ساخت سایت مپ یک لینک ساخته می شود که باید این آدرس در سرچ کنسول ثبت شود تا گوگل بتواند این سایت مپ را به صورت دقیق بررسی کند.
سایت مپها معمولاً به دو صورت اصلی تهیه میشوند:
-
HTML Site Map: این نقشهها به صورت یک صفحه وب در سایت ایجاد میشوند که لینکهای به صفحات مختلف وبسایت را به ترتیب سلسله مراتبی نمایش میدهد. این نقشهها برای کاربران به عنوان یک راهنمای مستقیم برای ناوبری در وبسایت مفید هستند.
-
XML Sitemap: این نقشهها به صورت فایلهای XML ایجاد میشوند و به موتورهای جستجو کمک میکنند تا صفحات و منابع مختلف وبسایت را بهبود دهند. موتورهای جستجو میتوانند این فایلها را مشاهده کرده و به راحتی تر وبگردی (Crawling) را در سایت انجام دهند.
در کل، سایت مپها بهبود قابل توجهی در تجربه کاربری و بهینهسازی جستجو در وبسایتها دارند.
چگونه فقط یک صفحه از سایت را در گوگل ثبت کنیم؟
برای اینکه یک صفحه را ثبت کنید باید داخل سرچ کنسول در قسمت inspect، آدرس url صفحه مورد نظر را وارد کنید. و درخواست ایندکس دهید. به این صورت گوگل بعد از مدتی این صفحه را از سایت شما بررسی و ایندکس خواهد کرد.
چطور چک کنیم که سایت ایندکس شده است؟
برای این منظور دو راه اصلی دارید:
اول اینکه آدرس سایت را به شکل زیر بعد از site: بیاورید و در گوگل جستجو کنید. در صورتی که سایت شما توسط گوگل ایندکس شده باشد؛ تمامی صفحات آن نمایش داده خواهد شد.
مثال: site:owebra.com
راه دوم استفاده از سرچ کنسول گوگل است که می توانید در قسمت inspect آدرس صفحات خود را وارد کنید و گزارش کامل ایندکس مرتبط با این صفحات را مشاهده کنید.
چرا با ثبت سایت در گوگل هنوز در بین نتایج دیده نمی شویم؟
ثبت سایت ارتباطی با نمایش سایت در نتایج ندارد. با ثبت سایت در سرچ کنسول امکان راحت تر ایندکس کردن سایت توسط گوگل را انجام می دهید. اما برای اینکه سایت شما در نتایج نمایش نشان داده شود نیاز به انجام موارد سئو مثل تولید محتوا و از همه مهتر زمان است. هرچه روی سئو سایت کار کنید باز هم باید زمان کافی برای دیدن نتایج کارتان به گوگل بدهید.